Vem är din favorit till att vinna fotbolls EM 2016?

Hur går det för Sverige?

Längtan till EM-festen i sommar är stor och förväntningarna är som vanligt stora. Tycker dock att Sverige hamnade i en ganska svår grupp och här behövs en Zlatan i högform för att Sverige ska kunna bli minst tvåa i gruppen. Det kan gå, inget är omöjligt, men om inte Zlatan presterar på toppen av sin förmåga är det nog mer realistiskt om vi kan knipa en tredje plats i gruppen. Det blir heller inte lätt, även Irland kan vara livsfarligt vid enstaka matcher. De har en vilja och laganda av stål, det vet alla.

Men om vi nu skall vara optimistiska, vilket vi naturligtvis ska vara och räknar med att Zlatan håller samma målform som under kvalet, så tycker jag faktiskt att gruppen är helt öppen. Belgien och Italien är jag inte helt säker på, de ser ut som topplag men kan lika gärna bli en besvikelse, och då kan allt hända i gruppen. Belgien är rankad etta av FIFA, men man skall komma ihåg att de flesta av deras stora stjärnor spelar i Premier League som verkar vara ganska mediokert just nu, och Italien verkar sakna en riktig målskytt.

Sverige blir tvåa i gruppen och går till semifinal

Så mitt tips är att Sverige faktiskt blir tvåa i gruppen! Det baserar jag på att antingen Belgien eller Italien floppar och att Zlatan spelar på topp. Sedan möter man vinnaren i grupp F i åttondelsfinalen, som jag tror blir Österrike eller Portugal, vilket inte heller blir en omöjlig uppgift. Den uppgiften tror jag också att Sverige klarar. Då är vi framme vid kvartsfinalen och där stöter man på antingen England eller Ryssland tror jag, vilket faktiskt känns som en lättare uppgift än åttondelsfinalen. Så då är Sverige faktiskt i semifinal där man troligen stöter på Spanien och där det tyvärr tar stopp. Vägen fram till semifinalen blir betydligt lättare om man kniper andra platsen i gruppen som sagt. Mitt tips: Sverige går till Semifinal!

Vem vinner fotbolls EM 2016?

Vem vinner EM då? Vi har sammanställt våra fem favoriter till att vinna fotbolls EM 2016, med risk för att vara tråkiga. Men vi har ett par outsiders vi tror på. Kommentera gärna!

1. Spanien

FIFA Ranking 3

Spanien misslyckades vid VM 2014, men det finns ingen anledning att tro att de inte kan behålla titeln som de vann i EM 2012. Pensioneringen av Xavi och Xabi Alonso har gett spelare som Thiago utrymme att visa upp sina talanger och Vicente del Bosque har ett stort stall av talanger att välja från. Ett problem kan vara att det saknas en övertygande nr 9, men titta bara på deras alternativ på mittfältet: Busquets, Iniesta, Koke, Fabregas, Mata, Cazorla, Silva, Isco. Spanien kommer säkert att vara med i kampen om EM-titeln.

2. Tyskland

FIFA Ranking 4

Alltid att lita på! Tyskland fick vänta tills den sista omgången i kvalet för att säkra gruppsegern och platsen i finalspelet, men ett blandat kvalspel bör inte skymma det faktum att de nuvarande världsmästarna sprudlar av talang och måste betraktas som favoriter för att vinna EM titeln också. Tyskland har massor av duktiga anfallare och är mästare i kontroll och taktik och i Toni Kroos har de en spelare som kanske är världens bäste passningsspelare.

3. Polen

FIFA Ranking 34

Polen gjorde flest mål i EM kvalet med 33 mål och Robert Lewandowski är kanske Europas bäste spelare framåt jämte vår egen Zlatan Ibrahimovic och Portugals Ronaldo. Ingen gjorde så många mål som Bayern München stjärnans 13 i kvalet och om han är på hugget, så kommer Polen att kunna slå vem som helst. De slutade bara en poäng bakom Tyskland i grupp D och har stor tilltro på deras tredje raka EM slutspel. Polen är en farlig outsider.

4. Kroatien

FIFA Ranking 18

Kroatien var nära att missa en plats i finalen innan de sparkade Niko Kovac så sent som i september. Ante Cacic har återställt ordningen och Kroatien har all rätt att känna sig optimistiska om sina chanser. Ivan Perisic i Inter gjorde sex mål i kvalet, men den verkliga slagkraften i det kroatiska laget är samarbetet mellan Barcelonas Ivan Rakitic och Real Madrids Luka Modric på mittfältet. Det är utan tvekan Europas bästa väggspelare. Kroatien är utan tvekan min andra outsider.

5. Italien

FIFA Ranking 15

Italien var obesegrade i kvalet med sju segrar och tre oavgjorda på 10 matcher och har ett superbt försvar – med Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini och Leonardo Bonucci, bland annat – och ett enormt begåvat mittfält som ståtar med spelare som Andrea Pirlo, om han nu är med i truppen, och Marco Verratti. Men avsaknaden av en stjärnanfallare är ett problem. Southamptons Graziano Pelle var deras skyttekung i kvalet med bara tre mål. Men Italien är nästan alltid bra i stora turneringar och finalisterna från 2012 bör inte underskattas, och det skulle inte förvåna om det kliver fram en ny skyttekung i det Italienska laget.

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du delta i diskussionen?
Bidra gärna!

Kommentera